Pasaulio paveldo savanorystės iniciatyva

Pasaulio paveldo savanorių programa, (angl. World Heritage Volunteers Initiative) pradėta 2008 m., siekia skatinti jaunus žmones aktyviai dalyvauti UNESCO Pasaulio paveldo apsaugos, išsaugojimo ir viešinimo veikloje. Pagrindiniai programos tikslai susiję su Pasaulio paveldo sklaida, jaunų žmonių dalyvavimu paveldo vertybių apsaugos procesuose, įgyjant praktinių ir profesinių gebėjimų įvairiose su gamtos ir kultūros paveldu sietinose veiklose.

Remiantis šia iniciatyva, kiekvienais metais, Pasaulio paveldo vietovėse yra rengiamos savanorių stovyklos, į kurias kviečiami atvykti jauni žmonės iš viso pasaulio, siekdami susipažinti su šalies paveldu, gauti teorinių žinių ir vykdyti konkrečius savanoriškus darbus.

Pasaulio paveldo savanorių programai vadovauja Pasaulio paveldo centras bendradarbiaudamas su Tarptautinės savanoriškos tarnybos koordinaciniu komitetu (angl. Coordinating Committee for International Voluntary Service (CCIVS)), Europos paveldo savanoriais (angl. European Heritage Volunteers) bei organizacija ,,Geresnis pasaulis“ (angl. Better World).

Stovyklos trunka mažiausiai 10 dienų, o jose dalyvauja nuo 10 iki 30 savanorių. Stovyklų metu vyksta praktiniai ir sąmoningumo ugdymo užsiėmimai bei įvairios kitos veiklos su vietos bendruomene. Iki šiol yra surengtos 359 stovyklos 61 šalyje, kuriose dalyvavo daugiau nei 3500 savanorių.

Organizuoti savanorių stovyklas, UNESCO Pasaulio paveldo vietovėse, kviečiamos jaunimo, nevyriausybinės organizacijas, įvairios institucijos, kurios nori dalyvauti Pasaulio paveldo išsaugojimo iniciatyvose ir įtraukti į tai jaunimą.

Lietuva

Dalyvavimas šioje programoje tai puiki proga prisidėti prie Lietuvos Pasaulio paveldo vertybių viešinimo sklaidos pasaulyje.

2015 m. savanorių stovykla buvo organizuota Lietuvoje esančioje Pasaulio paveldo vietovėje –Kuršių nerijoje, bendradarbiaujant su Lietuvos gamtos fondu, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija ir Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatu.

Naudingos nuorodos