Trakų istorinis nacionalinis parkas

Trakų istorinis nacionalinis parkas (angl. Trakai Historical National Park), įkurtas 1991 m. siekiant išsaugoti Lietuvos istorinio valstybingumo centro kultūrinius kompleksus ir jų autentišką gamtinę aplinką – unikalus ir kompaktiškas kultūros ir gamtos paveldo ansamblis, kuris atspindi svarbius Lietuvos ir Rytų Europos istorijos įvykius. Parko kraštovaizdis iš dalies yra natūralus, iš dalies suformuotas. Jis apima 8,2 tūkst. ha teritoriją, kurią jungia daugiau kaip 32 ežerų (1,4 tūkst. ha) sistema. Tai mažiausias iš visų Lietuvos nacionalinių parkų. 

Trakų istoriniame nacionaliniame parke vaizdingai išsidėstę piliakalniai, piliavietės, dvarai, kupstiniai ir valakiniai kaimai, vienkiemiai. Visi nacionalinio parko komponentai yra sujungti į integruotą holistinę teritorinę ir vizualinę visumą, kuri palieka neišdildomą įspūdį. Būtent dėl savo unikalumo Trakų istorinis nacionalinis parkas 2003 m. įrašytas į Lietuvos preliminarųjį paveldo sąrašą.

Trakų nacionalinio parko nominaciją įvertinę ICOMOS ekspertai priėmė išvadą, kad ši vertybė neatitinka išskirtinės visuotinės vertės kriterijų bei akcentavo vertybės nacionalinę vertę.

Daugiau apie Trakų istorinio nacionalinio parko istoriją