Naujienos

Lietuvos moksleiviai dalyvavo debatuose Estijoje

Balandžio pabaigoje (2024 m. balandžio 25-28 d.) Jäneda miestelyje Estijoje įvyko pagal Jungtinių Tautų modelį organizuojami debatai ESTMUN2024. Tai kasmet įgyvendinamas renginys 14-19 m. moksleiviams iš UNESCO Asocijuotųjų mokyklų tinklo (ASPnet), kurio metu, įsijausdami į diplomatų vaidmenį, jie nagrinėja globalius iššūkius ir kartu ieško sprendimų.

Šio formato dėka moksleiviai geriau supranta tarptautinę politiką, Jungtinių Tautų organizacijos veikimo principus ir prioritetus, lavinami jų anglų kalbos, kritinio mąstymo, viešojo kalbėjimo ir pagarbaus diskutavimo įgūdžiai. Taip pat stiprinamas globalus pilietiškumas ir lavinamas gebėjimas į problemą pažvelgti iš skirtingų perspektyvų, nes moksleiviai turi įsigilinti ir atstovauti ne savo, bet priskirtos šalies interesams.

Moksleiviai šiemet buvo suskirstyti į tris skirtingų sričių komitetus ir žurnalistų grupę. Juose nagrinėjo šiuo metu aktualias temas, susijusias su pasauline opioidų krize (angl. pav. „Addressing the Global Opioid Crisis: Combating Illicit Drug Trafficking and Promoting Public Health Initiatives”), dirbtinio intelekto keliama rizika tarptautiniam saugumui (angl. pav. “Preventing the Weaponization of Artificial Intelligence in the Context of International Security“) ir jaunimo įgalinimu, siekiant darnaus vystymosi tikslų (angl. pav. „Empowering Youth Engagement in Global Sustainable Development Goals“).

Svarbi renginio dalis yra ir kultūrinė programa, kurios metu moksleiviai gali susipažinti su kitų šalių bendraamžiais. Išvykos metu Lietuvos moksleiviai taip pat turėjo galimybę su gidu apžiūrėti Talino senamiestį.

Renginyje iš viso dalyvavo apie 100 moksleivių iš visų trijų Baltijos šalių. Iš Lietuvos dalyvavo keturių mokyklų – Vilniaus Žemynos gimnazijos, Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazijos, Šiaulių Didždvario gimnazijos ir Jonavos Raimundo Samulevičiaus gimnazijos – 8-10 kl. moksleiviai, kartu su juos lydinčiais mokytojais (Ana Lavrinovič, Dovile Bisigirskiene, Inga Klinauskiene, Pauliumi Baranausku, Sauliumi Jaruševičiumi) bei ASPnet tinklo Lietuvoje koordinatore Dalia Stabrauskaite.

Aštuoni ypatingai pasižymėję moksleiviai apdovanoti diplomais, iš kurių net 4 buvo skirti Lietuvos dalyviams. Gretai Klimaitei (Šiaulių Didžvario gimnazija) ir Pijui Ringiui (Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazija) įteikti geriausių delegatų diplomai (angl. best delegate), Miglei Mickaitei (Jonavos Raimundo Samulevičiaus progimnazija) – diplomas už geriausią straipsnį, Livijai Staponkutei (Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazija) – už geriausiai parengtą poziciją (angl. best position paper).

Renginį organizavo Estijos UNESCO ASPnet tinklo koordinatorius NVO “Mondo”, kartu su Estijos nacionaline UNESCO komisija, Britų taryba, Estijos Užsienio reikalų bei Švietimo ir mokslo ministerija. Lietuvos moksleivių dalyvavimą šiame renginyje koordinavo Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas. Dalyvių nuvežimu pasirūpino Švietimo, mokslo ir sporto ministerija per Lietuvos neformaliojo švietimo agentūrą (LINEŠA).

Daugiau apie šį renginį oficialioje renginio svetainėje: https://maailmakool.ee/en/estmun/ arba Facebook paskyroje: https://www.facebook.com/estonianmodelun/

Daugiau nuotraukų >> 

Informaciją parengė Dalia Stabrauskaitė.

 

2024 05 03 Kategorija: Švietimas, Visos naujienos