Naujienos

Prasideda Pasaulinė medijų ir informacinio raštingumo savaitė

Spalio 24 dieną (antradienį) prasideda UNESCO inicijuota Pasaulinė medijų ir informacinio raštingumo (MIR) savaitė. Ši savaitė pradėta minėti 2012 metais, siekiant didinti visuomenės medijų ir informacinį raštingumą, skatinti naujų šios srities iniciatyvų atsiradimą ir visuomenės dialogą.

„Nors skaitmeninė revoliucija leido plisti demokratiniams idealams ir kultūrinių raiškų įvairovei, tačiau dabar ši revoliucija kelia rimtų iššūkių mūsų demokratinėms valstybėms, nes socialiniuose tinkluose plinta dezinformacija ir neapykantą kurstanti kalba, ypač susijusi su tarptautiniais konfliktais ir krizėmis.

Siekiant įveikti šį iššūkį, medijų ir informacinis raštingumas tapo esminiu XXI amžiaus įgūdžiu, kuriam UNESCO yra tvirtai įsipareigojusi, vadovaudamasi savo mandatu: padėti kuo platesnei auditorijai ugdyti kritinį mąstymą ir sistemingai tikrinti informacinius šaltinius; padėti socialinių tinklų vartotojams atsispirti spąstams ir lengvai įtikinamomis sąmokslo teorijoms; ir užtikrinti, kad faktų tikrinimas taptų kiekvienam įpročiu.

Medijų ir informacinis raštingumas nėra tik techninis ar pedagoginis klausimas; jis turi demokratinių pasekmių, kurios yra esminės socialinei sanglaudai. Tarptautinė bendruomenė jau dabar turi pateikti atsakymą, kuris visapusiškai išspręstų šias mums visiems rūpimas problemas“ – teigia UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay

Lietuvoje jau antrus metus Pasaulinę MIR savaitę kartu kviečia paminėti Lietuvos bibliotekos, bendradarbiaudamos su valstybinėmis institucijomis, universitetais, naujienų agentūromis, nevyriausybinėmis organizacijomis ir kitais partneriais.

Organizatoriai paruošė daugiau kaip 70 gyvų susitikimų su specialistais. Tai ir diskusija su prof. Linu Petkevičiumi apie dirbtinį intelektą, pokalbis apie garsiausias sąmokslo teorijas su „TikTok“ žvaigžde istorike Kristina Petrauske, „stand-up“ komedijos vakaras medijų informacinio raštingumo tema su komiku Justinu Visicku. Taip pat vyks susitikimai su medikais, kompiuterinių žaidimų kūrėjais, finansininkais ir kitais svečiais. Septyni virtualūs renginiai medijų ir informacijos, dirbtinio intelekto, finansų, sveikatos raštingumo temomis bus transliuojami per „Biblioteka visiems“ „YouTube“ kanalą.

Taip pat savaitės metu veiks virtualus pabėgimo kambarys, vyks skaitymo iššūkis, jėgas visi norintys galės išbandyti spręsdami kryžiažodį ar protmūšiuose. Kiekvieną savaitės dieną vakarais vyks nuotolinės diskusijos, kurias bus galima stebėti gyvai arba vėliau patogiu laiku.

„Džiaugiamės, jog Lietuva atsižvelgia į kitų šalių gerąsias patirtis – vis daugiau dėmesio skiria skirtingų veikėjų bendradarbiavimui, įtraukiant medijų raštingumo ir dezinformacijos ekspertus, mokslininkus, valdžios atstovus, nevyriausybines organizacijas, žiniasklaidą. Lietuvos bibliotekų tinklo organizuojama Medijų ir informacinio raštingumo savaitė – puikus tokio bendradarbiavimo pavyzdys“, – teigia sekretoriato komunikacijos programų vadovė Miglė Viselgaitė.

Visa informacija apie spalio 24–31 dienomis bibliotekose vyksiančius renginius skelbiama  „Biblioteka visiems“ interneto svetainėje, „Facebook“ paskyroje „Medijų ir informacinis raštingumas bibliotekose“.

Pasaulinės medijų ir informacinio raštingumo savaitės globėja – Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, koordinatorė – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka. Savaitę finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Organizatoriai: Apskričių viešųjų bibliotekų asociacija, Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos kolegijų bibliotekų asociacija ir Lietuvos medicinos biblioteka.

Partneriai: Vytauto Didžiojo universitetas, nevyriausybinė organizacija „Meno avilys“, Baltijos skaitmeninio atsparumo tyrimų centras DIGIRES, naujienų agentūra „Media4change“, nevyriausybinė organizacija „Pilietinio atsparumo iniciatyva (CRI)“, Lietuvos asociacija „Gyvastis“, finansų rinkos įmonė MB „iFuture investments“, Nacionalinis kraujo centras, improvizacijos teatras „Impro241“, asociacija „Vietos bendruomenių žurnalistų tinklas“.

Informacinis rėmėjas – LRT.

2022 metais atlikto tarptautinio OSIS tyrimo, kuriuo buvo matuojamas Medijų raštingumo indeksas, duomenimis, Lietuvai atitenka 58 balai iš 100. Tai 17 vieta tarp 41 Europos šalies (58 balus taip pat turi Prancūzija).

2023 10 24 Kategorija: Medijų ir informacinis raštingumas, Informacija ir komunikacija