Naujienos

45-oji Pasaulio paveldo komiteto sesija Saudo Arabijoje įsibėgėja

Pastarąsias kelias dienas nagrinėjamas didžiausios apimties darbotvarkės klausimas – vertybių išsaugojimo būklės ataskaitos, teikiamos pareikalavus Pasaulio paveldo komitetui ar iškilus tiesioginei paveldo grėsmei. Šių metų darbotvarkėje numatyta priimti sprendimus dėl 260 vertybių būklės.

Pagrindiniai pasaulio paveldo išsaugojimo iššūkiai, su kuriais susiduriama – nepakankamos valdymo sistemos, masinis turizmas, transporto infrastruktūros poveikis, urbanistinė plėtra, nelegali veikla, nepakankama teisinė paveldo apsaugos sistema, karas ir pilietiniai neramumai, gamtos išteklių eksploatacija, taip pat su klimato kaita susijęs poveikis.

Reiktų pažymėti, kad didžiausiais procentas šių problemų kyla Europos regione. Iliustratyviausias pavyzdys – Venecija ir jos įlanka, kuri nuo 2014 m. nuolatos patenka į Pasaulio paveldo komiteto darbotvarkės akiratį, siūlant vis griežtesnes apsaugos priemones. Šią vertybę jau ne kartą siekta įrašyti į Pasaulio paveldo pavojuje sąrašą. Ne išimtis ir ši sesija, tačiau Pasaulio paveldo komiteto nariai nutarė įvertinti šalies pastangas mažinant neigiamą poveikį vertybei ir suteikti daugiau laiko įgyvendinti ICOMOS ekspertų rekomendacijas dėl masinio turizmo, valdymo, plėtros projektų, socialinių iššūkių.

7B klausimo svarstymo kulminacijos sulauksime šiandien, kuomet bus aptartos Rusijos karo suniokotos Pasaulio paveldo vertybės – Kijevo Šv. Sofijos soboro ir vienuolyno ansamblis bei Lvivo istorinis centras. Pastaruosius objektus siūloma įrašyti į Pavojaus sąrašą.

Toliau sesijoje bus svarstomos įrašymo į Pasaulio paveldo sąrašą paraiškos. Rugsėjo 18 d. (pirmadienį) numatoma svarstyti Kauno modernizmo nominaciją. Kviečiame stebėti tiesioginę transliaciją: https://whc.unesco.org/en/sessions/45com/ .

Lietuvos delegacija išnaudoja galimybes pristatyti ir vykdyti sklaidą ne tik apie Kauną, bet ir kitas Lietuvos vertybes Pasaulio paveldo sąraše. Paraleliniame sesijos renginyje – 5-jame Pasaulio paveldo vietos valdytojų forume Lietuvai atstovaujanti Justė Zavišaitė pristatė ir supažindino dalyvius su Kuršių nerijos vertybe.

 

2023 09 15 Kategorija: UNESCO, Pasaulio paveldas