Vytauto Ambrazo fotografijų paroda “Indija. Be spalvų”

Rugsėjo 3 d. 17.30 Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius) atidaroma Vytauto Ambrazo fotografijų paroda “Indija. Be spalvų”.

Vytautas Ambrazas gimė ir augo Kaune. Nuo 1999 metų gyvena JAV, dirba radioterapijos srityje. 2009 metais su kuprine iškeliavęs į Vietnamą ir Kambodžą atgaivino seną aistrą fotografijai. 2011 m. bekeliaudamas po Indiją, Radžastane, mažame miestelyje netikėtai sutiko Paulių Normantą, susibičiuliavo. Jo įkvėptas sugrįžo prie juostinės fotografijos. Pažintis su Pauliumi suvedė su fotografu Arūnu Kulikausku, kuris tapo ne tik geru draugu, bet ir mentoriumi, o fotografija – ne vien pomėgiu, o kažkuo labai artimu ir neatsiejamu.

Vytauto darbuose galima justi didelę meilę ir jautrumą fotografuojamam objektui, žiūrovui pateikiamas vaizdas autoriaus matomas per fotoaparato akutę, bei savąją jausmų prizmę. Užfiksuoti vaizdai ir veidai, istorijos ir gyvenimai, momentai ir nuotaikos tarsi kviečia susimąstyti, nuotraukomis pasakojamos istorijos bando paliesti jausmus, o kartais  netgi nustebinti.

Šiandien, kai fotografuoja beveik visi, sudominti nuotraukomis nėra lengva. Vytautui, nuotraukos yra ne vien kelionių ar kasdienos dienoraštis, tai ir savotiška pasaulėžiūros išraiška, momentinė emocija, buvimas “čia ir dabar”, atsiribojant nuo aplinkos chaoso, o kartais tiesiog gero kadro medžioklė. Klausiamas, kodėl taip dažnai jo fotografijose pastebimas Indijos motyvas, autorius atsako, kad vienoje pirmųjų kelionių Indijoje, Thar dykumoje, susidraugavo su klajoklių šeima ir ilgainiui tapo jos dalimi. Ten jį visuomet traukia sugrįžti, juos aplanko beveik kasmet. Kodėl tokioje spalvingoje šalyje fotografuoja juodai-baltai, atsako,  kai nuotrauka netenka spalvų, ji tarsi tampa nepavaldi laikui, tarsi verčia į tą patį pažvelgti kitaip, juk mes negyvename pasaulyje be spalvų.

Maloniai kviečiame dalyvauti!

2019 08 29 Kategorija: Visos naujienos