2019-ieji – Tarptautiniai cheminių elementų periodinės lentelės metai

Sausio 29 d. UNESCO būstinėje Paryžiuje specialaus renginio metu pradėta  2019-ųjų Tarptautinių cheminių elementų periodinės lentelės metų minėjimo programa.

Cheminių elementų periodinė lentelė yra vienas svarbiausių mokslo pasiekimų, fiksuojantis ne tik chemijos, bet ir fizikos ir biologijos mokslų esmę.  Tai unikalus įrankis, leidžiantis mokslininkams suprasti ir nuspėti materijų raiškas ir savybes Žemėje ir visatoje.

2019 m. minima Dmitrijaus Mendelejevo periodinės cheminių elementų lentelės atradimo 150 metų sukaktis, kurios pagrindu 2019-ieji metai paskelbti Tarptautiniais cheminių elementų periodinės lentelės metais.

Ši iniciatyva yra remiama Tarptautinės grynosios ir taikomosios chemijos sąjungos kartu su Tarptautine grynosios ir taikomosios fizikos sąjunga, Europos cheminių ir molekulinių mokslų Asociacija, Tarptautine mokslo taryba, Tarptautine astronomijos sąjunga, Tarptautine mokslo ir technologijų istorijos bei filosofijos sąjunga.

Periodinė lentelė chemikams tapo patogiausiu įrankiu organizuoti cheminę informaciją. Be jos chemija būtų chaotiška ir paini atsitiktinių stebėjimų ir bandymų maišalynė.

Specialiai tarptautinių metų minėjimui UNESCO sukūrė tinklapį, kuriame pateikiama informacija apie iniciatyvą, bei nuolat pildoma renginių programa.

 

2019 02 04 Kategorija: UNESCO, Minimos datos, Visos naujienos