Kviečiame į tarptautinę konferenciją „Modernizmas ateičiai“

2018-eji Europos sąjungoje paskelbti Europos kultūros paveldo metais. Įprasminant šiuos metus ir norint skatinti diskusiją apie modernizmo ateitį organizuojama tarptautinė konferencija, skirtą modernizmo architektūros tyrimams ir sklaidai. Konferencijos „Modernizmas ateičiai“, vyksiančios rugsėjo 12-13 dienomis, metu pranešėjai iš Lietuvos ir Europos dalinsis įžvalgomis apie modernizmo reikšmę šiandieniniame pasaulyje, tyrinės sėkmingus modernizmo architektūros gyvavimo nūdienoje atvejus ir aptars galimas modernizmo ateities vizijas. Šis renginys taip pat yra viena iš iniciatyvų, siekiant Kauno modernizmo architektūros paveldą įrašyti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Konferencijos mokslinio komiteto narys, architektūrologas Vaidas Petrulis teigia, kad „pastaruoju metu dedama daug pastangų siekiant suvokti ir įvertinti architektūrinį dvidešimtojo amžiaus palikimą kaip kultūros paveldą kuriame slypi ateities potencialas“, ir tikina, kad „Kaunas turėdamas unikalų modernizmo miestovaizdį, yra viena iš geriausių vietų kalbėti apie XX a. palikimą kaip apie potencialią paveldo laboratoriją, kurioje šiandienos kūrybinės interpretacijos ir šiuolaikiški pasakojimai yra tokie pat svarbūs kaip ir autentiški praeities ženklai“.

Pagrindinės konferencijos temos:

„Nacionaliniai modernizmai“, „Modernizmo įvairovės“, „Istoriniai modernizmo miestovaizdžiai UNESCO Pasaulio paveldo sąraše“, „Meninės modernizmo interpretacijos“.

Pranešėjai:

prof. Mart Kalm (Estijos dailės akademija), prof. Ines Weizman (Veimaro Bauhaus universitetas), prof. Matthew Rampley (Birmingamo universitetas), dr. Edward Dennison (Bartleto architektūros mokykla), Aideen Barry (Studija Aideen Barry), prof. Mark Crinson (Londono univesitetas) ir daugybė kitų modernizmo temos specialistų.

Konferencijos metu vyks ir daugiau renginių, skirtų diskusijoms apie modernizmo architektūrą plėtoti. Šia proga, „Pienocentre“ bus galima pamatyti architekto V. Lansbergio-Žemkalnio kūrybai skirta parodą, o Menininkų namai pakvies į italų fotomenininkės Camillos Borghese parodą „Dialoghi Urbani“ (liet. k. „Miesto dialogai“) . Kavinėje „Kultūra“ planuojama pristatyti birželio mėnesį „Kaunas  –  Europos kultūros sostinė 2022“ inicijuotos tarptautinės vasaros mokyklos paveldosaugos ir architektūros studentams ir profesionalams rezultatus. Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje bus atidaryta tarptautinė kilnojamoji paroda “Optimizmo architektūra: Kauno fenomenas, 1918–1940”. Konferencijos metu taip pat bus platinami šios parodos katalogai anglų kalba.

Bendra informacija:

Konferencija „Modernizmas ateičiai“, vyks rugsėjo 12-13 d., Žalgirio arenos amfiteatre, Kaune.

Išsami informacija apie renginį, detali programa ir registracija adresu:

konferencija.modernizmasateiciai.lt

Registracija į renginį vyksta iki rugsėjo 7 d.

Renginys nemokamas.

Konferencijos organizatoriai ir rėmėjai: “Kaunas 2022”, Kauno miesto savivaldybė, Kultūros ministerija, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.

 

Maloniai kviečiame dalyvauti!

2018 08 31 Kategorija: UNESCO, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Pasaulio paveldas, Visos naujienos