Rugsėjo 8-oji – Tarptautinė raštingumo diena

Raštingumas skaitmeniniame pasaulyje

Šių metų Tarptautinės raštingumo dienos – Rugsėjo 8-osios – tema “Raštingumas skaitmeniniame pasaulyje”. 2017 m. rugsėjo 8-ąją dieną UNESCO būstinėje Paryžiuje ta proga rengiamas pasaulinis forumas, siekiant išsiaiškinti kokie raštingumo įgūdžiai tampa svarbiausiais skaitmeniniame pasaulyje, apžvelgti veiksmingiausias raštingumo programas ir priemones leidžiančias pasinaudoti visomis skaitmeninio pasaulio teikiamomis galimybėmis.

Šią dieną taip pat bus surengta UNESCO Tarptautinių raštingumo apdovanojimų ceremonija, kurios metu paskelbiamos geriausios raštingumo ugdymo praktikos. 2017 m. apdovanojimų konkursas buvo glaudžiai susijęs su šių metų tema, kuri taip yra vienas iš Švietimui skirto 4-ojo darnaus vystymosi tikslo taikinių.

Vis stiprėjančiu greičiu skaitmeninės technologijos iš esmės keičia žmonių gyvenimo, darbo, mokymosi ir socializacijos būdus, suteikdamos galimybių žmonėms gerinti savo gyvenimą visose sferose, nuo informacinės prieigos, žinių valdymo, tinklaveikos, socialinių paslaugų, pramonės iki darbo stiliaus. Tuo pačiu tie, kuriems trūksta technologinių žinių, įgūdžių ir kompetencijų reikalingų naviguoti naujame pasaulyje, rizikuoja atsidurti skaitmeninių visuomenių paraštėse. Raštingumas yra vienas iš būtinųjų įgūdžių.

Taip kaip žinios, gebėjimai ir kompetencijos vystosi skaitmeniniame pasaulyje, raštingumo sąvoka taip pat keičiasi. Šių metų temos pasirinkimą lėmė siekis atskleisti iššūkius ir galimybes skatinti raštingumą skaitmeniniame pasaulyje, kuriame nepaisant pažangos, mažiausiai 750 milijonų suaugusiųjų ir 264 milijonai mokyklos nelankančių vaikų vis dar stokoja pagrindinių raštingumo įgūdžių.

Ši diena – tai proga pažymėti pasiekimus ir diskutuoti apie būdus įveikti kliūtis raštingumui kuriančiam pagrindą mokymuisi visą gyvenimą.

Kviečiame susipažinti su UNESCO generalinės direktorės Irinos Bokovos žinute, skirta Tarptautinei raštingumo dienai pažymėti.

2017 09 08 Kategorija: UNESCO, Švietimas, Informacija ir komunikacija, Visos naujienos