Naujienos

Kviečiame į diskusiją „UNESCO Pasaulio paveldas Vilniuje: ką vertiname ir turime išsaugoti?“

Kartu su Vilniaus savivaldybe ir Kultūros ministerija kviečiame sostinės senamiestį tyrinėjančius, lankančius, kuriančius ir mylinčius miestiečius į susitikimą-diskusiją, kurios tikslas – pradėti kartu įtraukti visuomenę į UNESCO Pasaulio paveldo vietovės, Vilniaus istorinio centro, valdymo plano parengimo procesą.

Gyventojai kviečiami nuo pat pradžių įsitraukti į šio strateginio dokumento kūrimą, kartu su ekspertais aptarti Vilniaus senamiesčio kultūrines vertes, jų svarbą bei išsaugojimo ateities kartoms galimybes. Siekiama, kad atsirastų dokumentas, kuriame būtų apibrėžta Vilniaus istorinio centro išskirtinės visuotinės vertės apsauga ir pokyčių valdymas, išskirtinį dėmesį skiriant Vilniaus senamiesčio gyventojų, lankytojų, turistų, verslo atstovų ir kitų, su saugoma vietove susijusių, grupių poreikiams.

Aktyvus paveldo išsaugojimu suinteresuotų bendruomenių dalyvavimas valdymo plano parengime – visų su šiuo dokumentu dirbančių ekspertų ir institucijų lūkestis. „Vilniaus istorinio centro valdymo planas – išties svarbus dokumentas, kuriame bus identifikuotos su senamiesčio valdymu susijusios problemos bei numatytas jų sprendimo veiksmų planas. Norime telkti Vilniaus gyventojus efektyvesnei kultūros paveldo apsaugai ir tvariam jo naudojimui senamiestyje ir už jo ribų, tad tikimės nuoširdaus bei konstruktyvaus miestiečių įsitraukimo“, – kviečia Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyriaus vedėja Donata Armakauskaitė.

Pirmojo susitikimo metu planuojami kultūros viceministro, tarptautinių kultūros paveldo organizacijų ir Vilniaus m. savivaldybės atstovų pasisakymai, Vilniaus istorinio centro valdymo plano rengėjų pristatymai ir dirbtuvės, susijusios su įvairių aspektų (paveldo apsauga, naudojimas, žinomumas, komunikacija ir Vilniaus senamiestyje ir už jo ribų) aptarimu.

Susitikimo laikas – š. m. gegužės 25 d., ketvirtadienis, 18:00 val.

Vieta – Lietuvos nacionalinio muziejaus parodų erdvė „Istorijų namai“ (T. Kosčiuškos g. 3).

Registracija į susitikimą

Susitikimas taip pat bus transliuojamas internetu.

Vilniaus istorinio centro valdymo plano rengėjas – Vilniaus miesto savivaldybė bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Partneriai: VšĮ „Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra“, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, UAB „Vilniaus planas“. Pirmojo renginio partneriai: Lietuvos nacionalinio muziejaus parodų erdvė Istorijų namai.

Visa ir nuolat atnaujinama informacija apie UNESCO Pasaulio paveldo vietovės, Vilniaus istorinio centro, valdymo plano rengimą – Vilniaus miesto savivaldybės puslapyje. Dokumentas bus parengtas iki 2023 m. gruodžio 31 d.

Vadovaujantis UNESCO Pasaulio paveldo konvencijos ir jos įgyvendinimo gairių nuostatomis, kiekviena į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašyta vertybė privalo turėti valdymo planą/ sistemą. Šis dokumentas turi užtikrinti veiksmingą vertybės apsaugą dabarties ir ateities kartoms, sudarant prielaidas sklandžiam suinteresuotų šalių ir partnerių bendradarbiavimui. Plane taip pat turi būti įvertintos pagrindinės raidos tendencijos ir galimos grėsmės, kylančios vertybei dėl socialinių, ekonominių, aplinkos ar kitų veiksnių, suformuota grėsmių valdymo strategija.

Šaltinis: https://vilnius.lt/lt/2023/05/16/kvietimas-i-diskusija-unesco-pasaulio-paveldas-vilniuje-ka-vertiname-ir-turime-issaugoti/ 

2023 05 19 Kategorija: UNESCO, Pasaulio paveldas