Naujienos

Kviečiame jaunus žmones tapti Pasaulio paveldo savanoriais

Minint UNESCO Pasaulio Paveldo konvencijos 50-metį, UNESCO Pasaulio Paveldo centras (The UNESCO World Heritage Centre) kviečia jaunus žmones prisidėti prie išskirtiniausių pasaulio paveldo vietovių išsaugojimo ir tapti Pasaulio paveldo savanoriais.

Nuo 2008 metų UNESCO Pasaulio paveldo centras vykdo Pasaulio paveldo savanorių (World Heritage Volunteers) iniciatyvą, kurios tikslas skatinti jaunus žmones konkrečiais veiksmais aktyviai dalyvauti pasaulio paveldo tvarkybos, apsaugos ir pristatymo darbuose.

Siekiant šios programos įgyvendinimo tikslų, organizuojamos stovyklos, vykstančios įvairių šalių pasaulio paveldo objektuose. Čia tarptautiniai ir vietos savanoriai bendradarbiaudami su vietos bendruomenėmis, suinteresuotomis šalimis bei partneriais prisideda prie kultūrinio ir gamtinio paveldo apsaugojimo tiek konkrečiu savo rankų darbu, tiek veiklomis, skatinančiomis žmonių sąmoningumą ir pasaulio paveldo vietovių pažinimą.

Šių metų Pasaulio paveldo savanorių projekto tema: „Pasaulio paveldo savanoriai 2023 – dirbantys ateičiai“. Projekto organizatoriai siūlo net 75 stovyklas 68 – iuose objektuose, įtrauktuose į Pasaulio paveldo sąrašą arba įrašytuose į preliminarųjį sąrašą. Stovyklas organizuoja 58 organizacijos, esančios 33-ose pasaulio šalyse.

Visos stovyklos yra nemokamos. Dalyvis yra atsakingas pasirūpinti savo kelione į stovyklą.

Pasaulio paveldo savanorių projektas ne tik suteikia unikalią galimybę iš arčiau susipažinti su išskirtinėmis vietovėmis, bet taip pat siūlo jaunam žmogui reikšmingai praturtinančią ir jį įgalinančią tarptautinę patirtį.

Su visu 75 projektų sąrašu bei jų aprašymais galite susipažinti čia: https://whc.unesco.org/en/volunteers2023/

Savanoriai kviečiami pasirinkti labiausiai jų interesus atitinkantį projektą, priklausomai nuo jose vykdysimų veiklų, trukmės bei plano.

Svarbu: UNESCO Pasaulio paveldo centras bei regiono koordinatoriai nėra atsakingi už pavienių savanorių atranką. Konkrečiu projektu besidomintis asmuo turi tiesiogiai kreiptis į konkrečius projektus vykdančias organizacijas. Jos suteiks išsamią informaciją apie paraiškos procedūras bei kitą reikalingą informaciją. Organizacijų kontaktai nurodyti projektų aprašymuose.

Turėdami klausimų, susijusių su Pasaulio paveldo savanorystės programa, kreipkitės į paveldo programų vadovę Renatą Kepežinskienę, el. paštu renata.kepezinskiene@unesco.lt

Tags: , ,

2023 05 04 Kategorija: Pasaulio paveldas, Visos naujienos