Naujienos

Medijų ir informacinio raštingumo savaitė (spalio 24-31 d.)

Pirmadienį, spalio 24 dieną, prasideda UNESCO inicijuota Medijų ir informacinio raštingumo (MIR) savaitė. Jau vienuoliktą kartą visame pasaulyje minima savaitė nepraeis nepastebėta ir Lietuvoje.

Pasaulinė konferencija šiemet vyks Afrikoje

Ši savaitė pradėta minėti 2012 metais, siekiant didinti visuomenės medijų ir informacinį raštingumą, skatinti naujų šios srities iniciatyvų atsiradimą ir visuomenės dialogą. Kasmet skirtingoje pasaulio šalyje organizuojama konferencija šįmet vyks Nigerijoje, kur šešias dienas ekspertai iš viso pasaulio aptars šiuo metu didžiausius iššūkius ir kartu ieškos sprendimų. Konferencijai suteiktame pavadinime („Nurturing trust: A Media and Information Literacy Imperative“) ir programoje pabrėžiama pasitikėjimo ir solidarumo tarp skirtingų visuomenės grupių ir sektorių stiprinimo svarba.

Vieną iš šios konferencijos diskusijų, skirtą aptarti, kokį poveikį medijų ir informacinis raštingumas daro globalaus pilietiškumo ugdymui („Media and Information Literacy for Global Citizenship: Values of mutual understanding and trust“) moderuos prof. Kristina Juraitė. Ji yra ne tik VDU Viešosios komunikacijos katedros profesorė, bet ir joje įkurto UNESCO-UNITWIN medijų ir informacinio raštingumo tyrimų centro viena iš vadovių.

Pasaulinę konferenciją bus galima stebėti ir nuotoliu (anglų k.). Jos programą ir registraciją rasite čia >>

Lietuvoje lyderystės imasi viešosios bibliotekos 

Valstybės, kurios priklauso UNESCO organizacijai, taip pat skatinamos paskutinę spalio savaitę skirti medijų ir informacinio raštingumo renginiams. Lietuvoje šiemet pagrindinį renginių organizavimo vaidmenį atlieka viešosios bibliotekos, bendradarbiaudamos su valstybinėmis insitucijomis, universitetais ir nevyriausybinėmis organizacijomis. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Miglė Mašanauskienė pabrėžia sisteminės prieigos prie MIR poreikį ir reikšmingą bibliotekų rolę:

„Kadangi viena mūsų šalies visuomenės informavimo politikos strateginių krypčių – ugdyti informacinėms grėsmėms atsparią visuomenę, MIR, kritinis mąstymas yra prioritetas. Reikia pripažinti: vieno recepto, kaip to pasiekti, nėra, tačiau būdų ieško ir nevyriausybininkai, ir valstybinės institucijos. Vieningai sutariama: pastangos, deja, išblaškytos ir fragmentiškos, o rezultatai nedžiugina. Todėl pelnytai atsigręžta į mūsų šalyje gerai išvystytą bibliotekų tinklą – daugiau nei 2000 mokslo, studijų, savivaldybių ar apskričių bibliotekų turi aktyvius specialistus, reikiamą infrastruktūrą, o svarbiausia – jos labai arti bendruomenių, turi visuomenės pasitikėjimą, daug bendradarbiavimo patirties, todėl yra puiki platforma ugdyti MIR“.

Ateinančią savaitę bibliotekose vyks diskusijos (kurias bus galima stebėti ir nuotoliu), taip pat organizuojami protmūšiai, kūrybinės dirbtuvės, filmo peržiūra ir netgi „pabėgimo kambariai“ miestų bibliotekose. Visą programą rasite šiame plakate ir specialiai šiai savaitei sukurtoje Facebook paskyroje. Taip pat paskelbtas skaitymo iššūkis, skatinantis iki mėnesio galo perskaityti bent vieną knygą apie medijų ir informacinį raštingumą ir laimėti prizus. Organizatoriai nurodo, kad savaitės renginių turinys šįkart labiausiai orientuotas į suaugusiųjų auditoriją.

Rekomendacijos mokytojams

Šiais metais MIR tema parengtos puikios edukacinės priemonės, kurias rekomenduojame panaudoti savo klasėse šios savaitės metu ir vėliau:

  1. Kelios “Atvirų pamokų” video ciklo (kurį parengė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, kartu su Mažvydo biblioteka, Lietuvos nacionaline UNESCO komisija, Britų taryba ir kitais partneriais) pamokos skirtos MIR temai. Jos padės lengviau atskirti melagingą ir klaidinančią informaciją:
  1. IREX sukūrė Very verified Baltics“ nuotolinį medijų raštingumo kursą. Platformos turinys skirtas visiems nuo 10 klasės (moksleiviams, studentams, mokytojams ir kitiems). Ten galima rasti ir pamokų planus su paruoštomis prezentacijomis. 

MIR savaitės globėja – Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, koordinatorė – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka.

Renginius organizatoriai: Apskričių viešųjų bibliotekų asociacija, Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Partneriai: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos žurnalistikos centras, „Meno avilys“, Žinių ekonomikos forumas, Baltijos skaitmeninio atsparumo tyrimų centras DIGIRES, IREX „Medijų raštingumo programa Baltijos šalyse“, www.debunk.org.

Informacinis rėmėjas – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

 

 

 

2022 10 21 Kategorija: Minimos datos, Informacija ir komunikacija, Visos naujienos