Naujienos

L’Oréal-UNESCO laureatės įkvepia jaunimą gilintis į gamtos mokslus

Artimiausiu metu bus paskelbtos lietuvių mokslininkių, šiemet laimėjusių L’Oréal-UNESCO programos “Moterims moksle” apdovanojimą, pavardės. Kol laukiame rezultatų, kviečiame susipažinti su 2021 metų laureačių – dr. Ievos Plikusienės ir doktorantės Joanos Smirnovienės – ne tik moksline, bet ir visuomenine praėjusių metų veikla.

Apdovanojimas už mokslo pažangą

Primename,  kad programa „Moterims moksle“ skatina talentingas mokslininkes tęsti tyrimus ir pagerbia už indėlį, siekiant visuomenės pažangos, suteikdama ne tik tarptautinį pripažinimą, bet ir 6 tūkst. eurų stipendiją. J. Smirnovienei (VU Gyvybės mokslų centro Biotechnologijos instituto biotechnologijų krypties doktorantė) apdovanojimas suteiktas už tyrimus, orientuotus į inovatyvių farmacinių preparatų, skirtų vėžiui ir nutukimui gydyti, kūrimą. Dr. Ieva Plikusienė (VU Chemijos ir geomokslų fakulteto Nanotechnologijų ir medžiagotyros centro „Nanotechnas“ mokslininkė) apdovanota už SARS-CoV-2 baltymų ir antikūnų sąveikų tyrimus.  Praėjusią savaitę jai taip pat suteiktas Tarptautinių kylančių talentų apdovanojimas (“Moterims moksle” programos dalis).

Atsiveriančios galimybės ir naujos auditorijos

Praėjusieji metai mokslininkėms buvo tikrai intensyvūs, tačiau taip pat kupini naujų patirčių ir galimybių. Dr. Ieva Plikusienė tapo LMA Jaunosios akademijos nare ir Lietuvos chemikų draugijos valdybos nare, o Fizinių ir technologijos mokslų centre jai pasiūlyta vienos iš laboratorijų vadovės pozicija. Ji taip pat buvo pakviesta skaityti pranešimus tarptautinėje konferencijoje “Advanced materials and technologies 2021” ir Thermo Fisher moksliniame renginyje (daugiau nei 1500 dalyvių). Abi mokslininkės buvo kviečiamos duoti interviu įvairiems naujienų portalams, žurnalams ir laidoms.

Dėmesys moksleiviams

Šalia intensyvaus mokslinio darbo, mokslininkės rado laiko susitikti su moksleiviais ir supažindinti su savo profesija. Dr. I. Plikusienė su moksleiviais susitiko VU Chemijos ir geomokslų fakultete, kur jie turėjo galimybę atlikti praktinius cheminius užsiėmimus Jaunųjų chemikų laboratorijoje.

Joana Smirnovienė nuvyko net į penkias mokyklas, dar vienos mokyklos moksleiviams aprodė Gyvybės mokslų centrą ir jo naujas laboratorijas. Susitikimų metu papasakojo apie savo patirtį studijuojant, jos atliekamus tyrimus, gyvybės mokslų srities mokslininko karjerą, perspektyvas. Patarė, kaip įgyti praktikos ir pasitikėjimo savimi, pradėjus studijuoti pasirinktą studijų programą. Taip pat atsakė į klausimus apie vakcinas nuo COVID ir kitus rūpimus klausimus. Mokiniams ši informacija ir mokslininkės asmenybė paliko didelį įspūdį, jai buvo užduota įvairių klausimų. Ji taip pat vedė nuotolines paskaitas VU “Studentas vienai dienai”, Jaunųjų biochemikų mokyklos, Tarptautinės moterų ir mergaičių moksle dienos renginiuose. „Norėčiau, kad tai būtų šventė visiems mokytojams, kurie skyrė savo laiką mane mokydami. Tikiuosi, kad stipendija ne tik padės tęsti doktorantūros tyrimus, bet ir motyvuos jaunimą pradėti aukščiausio lygio mokslinius tyrimus“, – dalinosi mokslininkė.

Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija ir UNESCO Asocijuotųjų mokyklų tinklo narės labai vertina ir nuoširdžiai dėkoja mokslininkėms už jaunajai kartai skirtą laiką ir dėmesį. Tikimės, kad tokie susitikimai su moksleiviais vyks ir su šių metų laureatėmis.

Įmonė „L’Oréal Baltic“ programą įgyvendina bendradarbiaudama su Baltijos šalių mokslų akademijomis ir UNESCO nacionalinėmis komisijomis.

Klaipėdos technologijų mokymo centro, Vilniaus Adomo Mickevičiaus licėjaus, Vilniaus Žemynos gimnazijos, Šilutės Vydūno gimnazijos, Jonavos Raimundo Samulevičiaus progimnazijos nuotraukos:

 

2022 06 07 Kategorija: Švietimas, Gamtos mokslai