Naujienos

UNESCO vadovės A. Azoulay vizitas Lietuvoje

Lietuvos prezidento kvietimu sausio 22 dieną Lietuvoje lankėsi UNESCO generalinė direktorė Audrey Azoulay. Vizito metu G. Nausėda ir A. Azoulay aptarė Lietuvos narystės UNESCO Vykdomojoje taryboje prioritetus, tarė sveikinimo žodžius Europos kultūros sostinės 2022 atidarymo renginyje Nemuno saloje, lankėsi Kaune vykstančiose parodose.

Nuotr. aut. Robertas Dačkus. Šaltinis: Lietuvos Prezidento kanceliarija.

Prezidentas ir UNESCO vadovė aptarė Lietuvos narystės UNESCO Vykdomojoje taryboje prioritetus – žurnalistų saugumą ir kovą su dezinformacija. Prezidentas taip pat pabrėžė, kad Lietuvai ypač svarbūs įtraukties ir lygių galimybių švietime klausimai, aptarė UNESCO Pasaulio paveldo centrui Paryžiuje pateiktą nominacinę paraišką „Modernistinis Kaunas: optimizmo architektūra, 1919–1939“.

UNESCO vadovė apsilankė Kauno XI forto muziejuje, kur apžiūrėjo ekspoziciją apie Holokaustą ir pagerbė jo aukas. Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje susipažino su Čiurlionio tapybos darbais bei William‘o Kentridge‘o paroda „Tai, ko nepamename“, o Lietuvos banko rūmuose – Yoko Ono instaliacija „Ex It“. Pastarosios dvi parodos surengtos „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos kontekste ir tądien pirmąkart atvertos visuomenei.

Vakare, Europos kultūros sostinės iškilmingo atidarymo renginio „Sukilimas“ metu, A. Azoulay tarė sveikinimo kalbą. Joje akcentavo miesto istorinių įvykių ir palikimo reikšmę formuojant jo ateitį:

„Žinau, kad skausmingi įvykiai paliko pėdsaką miesto praeityje ir kolektyvinėje jo atmintyje. Čia pirmiausia kalbu apie holokausto ir Antrojo pasaulio aukas. Ši Europos kultūros sostinių programa turėtų būti vertinama nepamirštant šio palikimo – Europos istorijos kaip visumos ir ryžtingai žvelgiant į jaunosios kartos ateitį. Šiais metais Kaunas bus lempų šviesoje. Jo istorija – žinoma, ar atrasta iš naujo, – paveldas, modernizmo architektūra, kūrybiškumas ir miesto jaunimas – visa tai bus atskleista per dialogus su menininkais iš viso pasaulio.“

Kalbos pabaigoje ji lietuviškai palinkėjo gerų kultūros metų. Visą A. Azoulay kalbą galima išgirsti atidarymo ceremonijos įraše [nuo 18min 30s].

UNESCO vadovės biografija

Karjeros pradžioje A. Azoulay dirbo su Prancūzijos visuomeninio transliavimo finansavimo ir Prancūzijos paramos sistemos filmams modernizavimo klausimais. Europos Komisijoje dirbo su kultūros ir komunikacijos temomis. 2014 metais tapo Prancūzijos prezidento patarėja kultūros klausimais ir inicijavo pavojuje esančio paveldo apsaugos plano parengimą, kurį įgyvendino 2016 metais, tapusi Kultūros ir komunikacijos ministre. Eidama šias pareigas prioritetizavo prieigos prie kultūros gerinimą ir pradėjo tam skirtas kultūrinės edukacijos programas, orientuotas į moksleivius ir žmones, gyvenančius atskirtose ir pažeidžiamose vietovėse. 2017 metais ji išrinkta UNESCO generaline direktore, o 2021 metais perrinkta antrai kadencijai.

Audrey Azoulay teigimu, “nei viena šalis negali viena atremti jokių reikšmingų šių laikų iššūkių, neatsiremdama į pamatinius mokslo, švietimo ir kultūros rasmčius. Dėl to UNESCO gali ir privalo visapusiškai dalyvauti  pasaulio santvarkoje, vadovaudamasi daugiašališkumu ir humanistinėmis vertybėmis.”

Daugiau nuotraukų iš A. Azoulay vizito Kaune >>  

 


Informacijos šaltiniai:

Prezidentas UNESCO vadovei: Lietuva skirs ypatingą dėmesį lygioms galimybėms švietime užtikrinti, Lietuvos Respublikos Prezidentūra, 2022-01-22 https://www.lrp.lt/lt/naujienos/prezidentas-unesco-vadovei-lietuva-skirs-ypatinga-demesi-lygioms-galimybems-svietime-uztikrinti/37525

„Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ atidarymo ceremonija, LRT, 2022-01-22  https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000198482/kaunas-europos-kulturos-sostine-2022-atidarymo-ceremonija?jwsource=cl

Director-General Audrey Azoulay, UNESCO  https://www.unesco.org/en/director-general

 

 

 

2022 01 24 Kategorija: Visos naujienos