Naujienos

Tarptautinė džiazo diena ir Džiazo priešpiečiai

fot. Tomas Terekas

Balandžio 30-oji – Tarptautinė džiazo diena, kuri šiais metais visame pasaulyje bus minima jau devintą kartą. Kaip ir kasmet, viso pasaulio džiazo garsenybės, mokslininkai, kompozitoriai, muzikantai, šokėjai, rašytojai, aktoriai, režisieriai ir mąstytojai jungiasi prie šios dienos minėjimo, tačiau šįkart dėl koronaviruso pandemijos UNESCO kviečia valstybes burti džiazo bendruomenę kitomis formomis, švęsti džiazo šventę skaitmeninėje erdvėje, socialiniuose tinkluose ir įvairiomis kitomis kūrybiškomis nuotolinėmis formomis. UNESCO taip pat kviečia skelbti Tarptautinei džiazo dienos paminėjimui skirtus  vaizdo ir garso įrašus Tarptautinėje džiazo dienos svetainėje (https://jazzday.com/news/).  Šioje svetainėje balandžio 30 d. bus skelbiami ankstesnių pasaulinių džiazo žvaigždžių koncertų įrašai, nes šiais metais anksčiau numatytas pasaulinis džiazo žvaigždžių koncertas Keiptaune (Pietų Afrikoje) neįvyks.

Marcus Miller, UNESCO menininkas taikai sako, kad džiazas – nuostabi, demokratinė muzika. Ji skatina muzikantus būti stiprius, nepaisant jų skirtingo požiūrio dirbti kartu kaip komandai ir tuo pat metu suteikia erdvę išreikšti jų individualumą. Tai labai svarbi meno forma, kuri gali būti naudojama kaip kultūrų bendradarbiavimo modelis.

Lietuvos Nacionalinės UNESCO komisijos pirmininkas dr. Jonas Ruškus sako, kad džiazas yra išskirtinė žmogiška erdvė, joje nėra nei gylio, nei pločio ribų, čia susijungia išmanymas ir laisvė, meistrystė ir jausmas. UNESCO kvietimas jungtis, patiriant džiazo muziką ir šio žanro laisvę, yra ypatinga proga pasaulio bendruomenei susitelkti ir neprarasti kūrybingumo, nepaisant globalių grėsmių.

Lietuvos džiazo federacijos prezidentas Julijus Grickevičius sako, kad džiazo dienos tradicija jau prigijo Lietuvoje, ji plačiai minima ne tik į didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose. Tai proga stabtelėti ir įvertinti mūsų šalies džiazo muzikos lauką, pajusti, kuo jis gyvena, kokią žinią skleidžia. Šįmet džiazo diena kitokia, nors susitikti negalime, bet džiazas skambės.

Kviečiame Jus nuotoliniu būdu stebėti Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos ir Lietuvos džiazo federacijos rengiamus, jau tradiciniais tapusius Tarptautinei džiazo dienai skirtus „Džiazo priešpiečius“ (balandžio 30 d. 12.12 val.), kurių metu Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos ir Lietuvos džiazo federacijos Facebook paskyrose vyks tiesioginė transliacija – saksofoninko Liudo Mockūno solo koncertas (30  min.). Liudas Mockūnas – viena ryškiausių Lietuvos džiazo ir improvizacinės muzikos asmenybių. Jo universalumas, technika ir kūrybiškumas įtvirtino jo, kaip vieno žinomiausių Lietuvos improvizacinės muzikos kūrėjų, vardą užsienyje. L. Mockūnas yra įvairių tarptautinių grupių narys ir lyderis. Jis pasirodė su tokiomis asmenybėmis kaip Marcas Ducret, Matsas Gustafssonas, Barry Guy, Raymondas Stridas, Evanas Parkeris,  Peter Evans ir daugeliu kitų, Liudo Mockūno diskografijoje per 70 albumų. L. Mockūnas taip pat yra vienas įrašų kompanijos NoBusiness Records įkūrėjų, rengia improvizacinės muzikos koncertų ciklą „Improdimensija“.

Prie Tarptautinės džiazo dienos prisideda ir programa LRT KLASIKA. 19.00 programoje „Klasikos koncertų sale“ skambės vokalistės Jazzmeia Horn pasirodymas JazzAhead festivalyje ir Jason Moran Elbjazz festivalyje. 23.10 programoje „Euroradijo koncertas“ bus transliuojami du koncertai, skirti 2019 m. UNESCO Tarptautinei Džiazo dienai.

Daugiau apie Tarptautinės džiazo renginių programą Lietuvoje prašome skaityti: http://www.jazzlt.lt/.

 

Kviečiame dalyvauti ir džiazuoti kartu! Atstumas nesvarbu!

 

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisija    ir Lietuvos džiazo federacija

 

2020 04 27 Kategorija: Kultūros raiškos įvairovė, Visos naujienos