Naujienos

LR Vyriausybė patvirtino UNESCO Pasaulio paveldo Lietuvoje metų minėjimo programą

Kultūros ministerijos teikimu Vyriausybė patvirtino UNESCO Pasaulio paveldo Lietuvoje metų minėjimo 2020-aisiais programą.

2020-ieji UNESCO Pasaulio paveldo Lietuvoje metais paskelbti siekiant pabrėžti į Pasaulio paveldo sąrašą įrašytų Lietuvos kultūros paveldo vietovių – Vilniaus istorinio centro, Kernavės archeologinės vietovės, Kuršių nerijos, Struvės geodezinio lanko – reikšmę mūsų valstybei, didinti jų pažinimą, visuomenės supratimą apie šių vietovių išskirtinę visuotinę vertę, išsaugojimo ateities kartoms ir teisinės apsaugos svarbą.

„Lietuvai kaip ir kiekvienai kitai valstybei yra didelė garbė ir atsakomybė turėti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašytų kultūros ir gamtos paveldo objektų. Šie metai – tai puiki proga iš naujo įvertinti mūsų turimą unikalų, pasaulinio masto kultūros paveldą, sudaryti sąlygas geriau jį pažinti ir saugoti. Tai dar viena paskata didžiuotis savo šalimi ir jos vertybėmis dalintis su visu pasauliu“, – sako kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Pažymint UNESCO Pasaulio paveldo Lietuvoje metus numatyta organizuoti renginių ciklą, kurį sudarys šventinis metų atidarymo renginys ir teminės diskusijos. Taip pat bus rengiama tarptautinė konferencija „Bendras paveldas – bendros žinios: kultūrinis Kuršių nerijos kraštovaizdis praeityje ir dabar“, kiti minėjimai, konferencijos ir seminarai, skirti pasaulinės svarbos Lietuvos paveldui.

Metų minėjimo programoje numatytos įvairios kultūrinės, edukacinės ir pažintinės veiklos. Planuojama surengti parodą su edukacine programa „Lietuvos vertybės UNESCO sąrašuose ir registruose“, paruošti kvalifikacinę mokomąją programą pedagogams ir mokomąją programą moksleiviams apie UNESCO pasaulio paveldą ir paveldo vertybes Lietuvoje. Ketinama parengti edukacines programas apie Kuršių nerijos kultūrinį kraštovaizdį, materialiąsias ir nematerialiąsias vertybes, sukurti virtualų patarėją istorinės urbanistinės, architektūrinės ir gyvenamosios aplinkos priežiūrai ir tvarkybai, organizuoti ekskursijas, konkursą #manoUNESCO. Tarp kitų veiklų, stiprinant sąveiką tarp kultūros paveldo, turizmo infrastruktūros ir švietimo sistemos, planuojama sudaryti turistinį maršrutą – pažintinį taką po Struvės geodezinio lanko punktus.

Minėjimo programoje numatyta sukurti keturis naujus pažintinius dokumentinius filmus apie Lietuvos pasaulio paveldo vertybes, taip pat dokumentinius animuotus filmukus vaikams. Jiems taip pat bus išleistos leidinys apie UNESCO pasaulio paveldą ir Vilniaus istorinio centro vertybes. Numatyta, kad Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija rengs bei transliuos radijo ir televizijos laidas, reportažus, dokumentinius filmus, skirtus UNESCO Pasaulio paveldo Lietuvoje metams. Planuojama parengti virtualų leidinį apie Baltijos šalių sostinių (Vilniaus, Rygos, Talino), įrašytų į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, paveldosaugą ir tvarkybą 1990–2019 metais ir jį paskelbti Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros interneto svetainėje. Minint UNESCO Pasaulio paveldo Lietuvoje metus planuojama išleisti pažintinius ir turistinius leidinius lietuvių ir užsienio kalbomis, vykdyti kitas viešinimo ir leidybos veiklas.

Įgyvendinant UNESCO Pasaulio paveldo Lietuvoje metų minėjimo programą dalyvaus Valstybinė kultūros paveldo komisija, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas, Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija, Nacionalinė švietimo agentūra, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, viešoji įstaiga „Keliauk Lietuvoje“, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Vilniaus dailės akademija, Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra, Restauratorių sąjunga, savivaldybės, muziejai ir viešosios bibliotekos, ministerijos ir kitos institucijos bei įstaigos.

UNESCO Pasaulio paveldo Lietuvoje metų minėjimas siejamas su svarbiomis jubiliejinėmis datomis.  2019 m. Vilniaus istorinis centras minėjo 25 metų, Kernavės archeologinė vietovė – 15 metų, 2020 m. Kuršių nerija minės 20 metų, Struvės geodezinis lankas – 15 metų įrašymo į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą sukaktį.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatui pavesta parengti vieningą UNESCO pasaulio paveldo Lietuvoje metų viešinimo programą, kurią lydės koncepciją ir temą komunikuojantis logotipas ir kita informacinė medžiaga, bei koordinuoti jos įgyvendinimą, bendradarbiaujant su programoje dalyvaujančiomis institucijomis.

2020 01 08 Kategorija: UNESCO, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Minimos datos, Pasaulio paveldas, Visos naujienos