Naujienos

Teresės Blažiūnienės paroda „Labanoro gėlės“

2009 m. gruodžio 21 d. sudegė medinė Labanoro bažnyčia. Jei ne šis gaisras – senoji  bažnyčia jau būtų šventusi 200 metų jubiliejų ir būtų pagerbtos gausios šios šventovės turėtos kultūros paveldo vertybės, tačiau…

Tvarkant gaisravietę kunigas Jurgis Kazlauskas kreipėsi į visus parapijos ir atvykusius padėti geros valios žmones, kad jie atidžiai peržiūrėtų  gaisravietę, viską surinktų. Žmonės sijojo pelenus, rinko,  ką dar buvo galima rasti: išsilydžiusius votus, liturginių indų likučius, daugybę įvairaus dydžio kaltinių vinių, apdegusius liturginius  rūbus…

Kunigas Jurgis Kazlauskas patikėjo restauratorei Teresei Blažiūnienei iš ugnies paženklintų rastų liturginių daiktų sukurti sakralinio meno kompozicijas – paveikslus. Su didele pagarba ir atsakomybe prasidėjo ilgas kūrybinis procesas.

2012 m. kartu su bendraautoriais dukra Akvile Blažiūnaite ir Petru Janaušeku iš surinktų kaltinių vinių sukurtas erdvinių paveikslų ciklas ,,Labanoro vinys“. 2013 m. iš kaltinių vinių kartu su bendraautore Akvile Blažiūnaite sukurta 14 Kryžiaus kelio stočių, kurios papuošė 2011 m. naujai atstatytą ir pašventintą bažnyčią.

Ciklo ,,Labanoro gėlės“ paveiksluose – perėjusių ugnį ir vandenį liturginių arnotų, stulų likučiai, sukomponuoti koliažo principu. Juose atsispindi ryšys tarp praeities ir dabarties. Asociacijos su kunigų, vilkėjusių liturginius rūbus, pasakytais žodžiais, gaisro nakties neviltis ir tikinčiujų skausmas, persipina su kūrybine mintimi, kaip  išsaugoti, nes viskas labai  trapu… Šie darbai gimė kaip ilgo kūrybinio proceso rezultatas, dėliojant išlikusias liturginio rūbo detales, ieškant geriausio sprendimo, kuris sudomintų Labanoro bažnyčioje besimeldžiančius žmones. Šiuo metu bažnyčioje eksponuojama apie 30 paveikslų iš ciklo ,,Labanoro gėlės’’. Šioje parodoje eksponuojami 2019 m. sukurti  paveikslai.

2019 12 02 Kategorija: Visos naujienos