Naujienos

Apdovanotos 2019 m. L’Oreal-UNESCO “Mokslo moterims” programos laureatės

Birželio 11 d., Latvijos universiteto „Aula Magna“ centre iškilmingos ceremonijos metu buvo apdovanotos septynios „L`ORÉAL Baltic“ „Moterims moksle“ stipendininkės. Penkiolikos metų Latvijoje ir trejų metų gyvavimo sukakties Estijoje ir Lietuvoje proga 6 000 EUR dydžio stipendijos buvo skirtos Dr. Jurgitai Skiecevičienei ir doktorantūros studentei Mildai Alksnei. 3 stipendijos buvo suteiktos Latvijos mokslininkėms – magistrantei Janai Vecstaudzai, magistrantei Laurai Dembovskai ir Dr. Marinai Makreckai-Kukai bei dviem mokslininkėms iš Estijos – magistrantei Kaarin Parts ir Dr. Tuul Sepp.

Dr. Jurgita Skiecevičienė  dirba Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto, Virškinimo sistemos tyrimų instituto, Klinikinės ir molekulinės gastroenterologijos laboratorijoje. 2009 metais J. Skiecevičienė tapo šios laboratorijos vadove, o 2016 metais – vyriausiąja mokslo darbuotoja. Dr. Jurgitos Skiecevičienės atliekamuose moksliniuose tyrimuose sistemiškai nagrinėjamos virškinamojo trakto ikivėžinės ir navikinės ligos bei panaudojant skirtingas genomines tyrimų technologijas, nustatomi jų biožymenys.  Pagrindinis projekto, kuriam buvo suteikta stipendija, tikslas – nustatyti kraujyje cirkuliuojančių molekulių profilį ir integruoti daugiapakopius molekulinius bei klinikinius duomenis, siekiant identifikuoti biožymenis, tinkamus neinvazinei skrandžio vėžio diagnostikai, stebėsenai ir prognozei.

„Būti moterimi moksle yra neabejotinai sudėtinga. Tinkamo balanso suradimas tarp asmeninio gyvenimo, motinystės bei karjeros reikalauja daugybės pastangų. Nepaisant to, žinau, kad esu teisingame kelyje ir myliu savo darbą. Žinojimas, kad tai yra svarbu visam pasauliui motyvuoja mane žengti pirmyn ir suteikia man jėgų įveikti bet kokias kliūtis“, – teigia M. Alksnė.

Doktorantė Milda Alksnė dirba jaunesniąja mokslo darbuotoja Vilniaus Universiteto Gyvybės mokslų centro Biochemijos institute biologinių modelių skyriuje. Ji dar šiais metais, įgis biochemikės daktarės laipsnį.  Jos mokslinių tyrimų sritis – regeneracinė medicina. Jaunoji mokslininkė su kolegomis siekia 3D spausdinimo technologiją panaudoti dirbtinio kaulinio audinio konstravimui. Kuriant dirbtinį kaulinį audinį mokslininkai visame pasaulyje susiduria su didele problema – naujai sukonstruotame audinyje nevyksta angiogenezės procesai, t.y. nesiformuoja kraujagyslių tinklas, kuris yra gyvybiškai svarbus audinio funkcionavimui. Mildos Alksnės projekto, kuriam buvo suteikta stipendija, pagrindinis tikslas yra sukurti kompozitinius 3D spausdinimo būdu pagamintus karkasus, kurie skatintų ne tik kaulinio audinio formavimąsi, bet ir angiogenezę.

Daugiau informacijos pranešime spaudai.

20190612_Dviem Lietuvos mokslininkėms buvo įteiktos „L`ORÉAL Baltic“ prestižinės stipendijos_PS

2019 06 12 Kategorija: UNESCO, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Visos naujienos