Naujienos

Atidaroma Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečiui skirta paroda „Optimizmo architektūra: Kauno fenomenas, 1918–1940“

Šių metų vasario 14 d., 18 val. Nacionalinėje dailės galerijoje atidaroma paroda “Optimizmo architektūra: Kauno fenomenas, 1918–1940”. Kauno modernioji architektūra atspindi tą politinį, socialinį, ekonominį ir kultūrinį optimizmą, kuris buvo būdingas naujųjų Europos valstybių sostinėms. 1919 m. Kaunui netikėtai tapus Lietuvos Respublikos laikinąja sostine, miesto transformacija prilygo stebuklui. Kaunas radikaliai pakeitė savo tapatybę: per mažiau nei 20 metų gyventojai pastatė daugiau nei 12 000 naujų pastatų ir pavertė Kauną modernia, elegantiška, europietiška sostine. Po Antrojo pasaulinio karo ir sovietų okupacijos metu tarpukario Kauno modernistinės architektūros paveldas atliko svarbų vaidmenį – jis tapo buvusio valstybingumo atmintimi, simboliniu langu į Vakarus ir pavyzdžiu Lietuvos architektams. Šiandieniam Kaunui šis paveldas yra svarbus tapatybės šaltinis ir miesto genius loci išraiška. Paroda pasakoja ne vien apie Kauną. Ji yra apie nuolat gimstančias ir žlungančias viltis, apie kūrybos pastangas ir optimizmą, apie idėjų ir formų migraciją, lokalumą ir bendrumą, apie meną ir laisvę, karą ir priespaudą. Apie praeities formų ir idėjų kaitą bei jų santykį su šiandiena.

Ši kilnojamoji paroda yra skirta Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečiui ir Kauno modernizmo architektūros tarptautinei sklaidai rengiant paraišką į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Parodą organizuoja Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija. Parodą finansuoja Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija. Parodos strateginis partneris – Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerija. 2018 m. paroda bus eksponuojama UNESCO būstinėje Paryžiuje, festivalyje “Flux. Festival Lituano delle Arte 2018″ Auditorium-Parco della Musica centre Romoje, Talino nacionalinėje bibliotekoje ir Vroclavo architektūros muziejuje.

Kuratoriai: Marija Drėmaitė, Giedrė Jankevičiūtė, Vaidas Petrulis

Architektūra ir dizainas: Ieva Cicėnaitė, Matas Šiupšinskas, Linas Gliaudelis

Parodos trukmė: 2018 m. vasario 14 d. – kovo 18 d. Parodos lankymas nemokamas

Parodą lydi knyga “Optimizmo architektūra: Kauno fenomenas, 1918–1940” (Lapas, 2018) ir viešųjų paskaitų ciklas Nacionalinėje dailės galerijoje:

Dr. Vaido Petrulio paskaita “Kauno modernizmas kaip kultūrinis projektas. Tarpukariu, sovietmečiu, dabar”,  kovo 1 d., ketvirtadienį, 18 val.

Prof. Giedrės Jankevičiūtės paskaita “Tarp dviejų sostinių: Valstybės rūmų konkursas”, kovo 8 d., ketvirtadienį, 18 val.

Dr. Marijos Drėmaitės paskaita “Migruojantys modernistai. Tarpukario Kauno architektai”, kovo 14 d., trečiadienį, 18 val.

Daugiau apie parodą LRT laidoje “Nes man tai rūpi”:

http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/1013684459/nes-man-tai-rupi-2018-02-04-nes-man-tai-rupi-tarpukario-kauno-fenomenas-optimizmo-architektura

2018 02 09 Kategorija: UNESCO, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Galerija, Pasaulio paveldas, Visos naujienos