Liudvikas Zamenhofas – esperanto kalbos kūrėjas

2017 m. rugpjūčio 9 d. Lenkijos institutas Vilniuje kartu su Lietuvos nacionaline UNESCO komisija ir Lietuvos esperantininkų sąjunga pradės Liudviko Zamenhofo metams Lietuvoje skirtas iškilmes. Tądien Vilniuje bus atidaryta paroda, skirta 100-osioms esperanto kalbos kūrėjo, kurį siejo ryšiai su Lietuva,  mirties metinėms.

2017-uosius UNESCO paskelbė Liudviko Zamenhofo metais. 2014 metais Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerija esperanto kalbą įtraukė į nacionalinį nematerialiojo kultūros paveldo sąrašą. Nors būta abejonių, šis genialus XIX a. lingvistinis išradimas puikiai gyvuoja iki šiol. Esperanto yra pilnavertė kalba, ja visame pasaulyje bendrauja tūkstančiai žmonių. Esperanto kalba leidžiamos knygos ir periodiniai leidiniai.

LIUDVIKAS LAZARIS ZAMENHOFAS gimė 1859 m. gruodžio 15 d. Balstogėje, tada dar buvusioje Rusijos sudėtyje. Anuomet tai būta „tautų katilo” iš lenkų, rusų, žydų ir vokiečių. Vos sulaukęs 10 metų Zamenhofas parašė pjesę „Babelio bokštas, arba Balstogės tragedija”. Pavadinimas rodo, kad skirtingų tautybių gyventojams ten nebuvo lengva dar ir dėl kalbų skirtumų. Todėl  Zamenhofas labai anksti, dar mokykloje, ėmėsi kalbos mokslų, jau tuomet jam nedavė ramybės mintis sukurti bendrą kalbą, galinčią spręsti įvairiatautėje aplinkoje kylančias problemas. Tarptautinė kalba  turėjo suteikti galimybę susikalbėti, užkirsti kelią konfliktams ir prisidėti prie tautų suartinimo.

Pagal profesiją esperanto kūrėjas buvo akių gydytojas. Gydytojo praktiką 1885 m. pradėjo Veisiejų miestelyje. Čia parengė medžiagą savo sukurtos kalbos vadovėliui. Išleisti vadovėlį Zamenhofui pavyko tik 1887 metais ir tik dėl pažinties su būsima žmona, iš Kauno kilusia Klara Zilbernik, kurios tėvas Aleksandras finansavo knygos leidimą. Zamenhofas pasirašinėjo pseudonimu „Doktoro Esperanto”, kitaip tariant, „daktaras, turintis viltį”. Ilgainiui šie žodžiai tapo kalbos, greitai sulaukusios pasisekimo, pavadinimu. Jos kūrėjas atsisakė bet kokių autorystės teisių – jis troško, kad kalba išliktų, tobulėtų ir priklausytų visiems.

Lenkijos instituto Vilniuje pagal Lenkijos užsienio reikalų ministerijos užsakymą parengta paroda pristato Liudviką Zamenhofą, jo šeimą, gyvenimą Balstogėje, esperanto kalbos gimimą ir augantį jos populiarumą. Taip pat supažindina su pasaulinės literatūros pavyzdžiais esperanto kalba, iškiliausiais esperantininkais ir skatina mokytis esperanto kalbos.

Iškilmingas Liudvikui Zamenhofui skirtos parodos atidarymas vyks š.m. rugpjūčio 9 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje, Šv. Jono gatvė 11. Paroda veiks iki rugsėjo 19 dienos. Rugsėjo mėn. Lietuvos nacionalinėje UNESCO komisijoje vyks viešos esperanto kalbos paskaitos vaikams ir jaunimui, o nuo rugsėjo 25 d. paroda bus eksponuojama Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje ( Kaunas, Radastų g. 2 ). Įėjimas į renginius laisvas.

2017 08 08 Kategorija: Galerija, Minimos datos, Visos naujienos