Stipendiją „Mokslo moterims“ pirmą kartą gavo ir Lietuvos mokslininkė

Šįmet pirmą kartą su L‘Oréal – UNESCO programa siejama stipendija „Mokslo moterims“ įteikta visų Baltijos šalių mokslininkėms. Iškilmingoje ceremonijoje Latvijos mokslų akademijoje šiandien, gegužės 26 dieną, 6000 eurų dydžio stipendijas gavo penkios mokslininkės iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Stipendiją iš viso gavo penkios talentingos Baltijos šalių  mokslininkės – Renatė Ranka, Jekaterina Ivanova ir Marina Sokolova iš Latvijos, Estijos mokslininkė Els Heinsalu bei Lietuvos mokslininkė Urtė Neniškytė.

Jaunoji Lietuvos mokslininkė dr. Urtė Neniškytė dirba Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Neurobiologijos ir biofizikos katedroje. Jos tyrimas siekia atskleisti tikslią neurologinio vystymosi ir neuropsichiatrinių ligų, pavyzdžiui, autizmo arba šizofrenijos molekulinę priežastį. Dr. Neniškytė tiria lipidų grupavimą kaip signalą sinapsių eliminavimui. Tiriama, kaip nereikalingos neuronų jungtys arba sinapsės pašalinamos iš smegenų jų vystymosi metu. Pavienės molekulės, esančios šiose sinapsėse, signalizuoja imuninės sistemos ląstelėms, kurias jungtis reikia likviduoti. Tyrėja teigia: „Esame gavę labai įdomius pirminius duomenis apie molekulinius markerius, kurie nulemia, kurias sinapses reikia likviduoti. Mes planuojame panaudoti šiuos markerius sinapsėms atskirti, kad palygintume jas su išsaugotomis sinapsėmis ir išaiškintume jų skirtumus, kurie skatina smegenų vystymąsi.“ Dr. Urtė Neniškytė šiuo metu augina 5 mėnesių dukrelę.

1998 metais įsteigta L’Oréal – UNESCO programa „Mokslo moterims“ skirta deramai įvertinti mokslininkes ir paskatinti moteris įsitraukti į mokslą. Pagal šią programą apdovanojamos mokslininkės, kurių pasiekimai skatina mokslo vystymąsi, yra svarbūs visuomenei; parama teikiama ir perspektyvioms jaunoms moterims, prisidedančioms prie savo pasirinktos mokslinės disciplinos vystymosi.

Stipendijų programa „Mokslo moterims“ Latvijoje buvo įsteigta 2005 metais. Per trylika metų 41 talentinga jauna mokslininkė gavo stipendiją, skatinančią įgyvendinti perspektyvius tiriamuosius projektus. 2017 metais programa išplėsta ir į Estiją bei Lietuvą, siekiant visose Baltijos valstybėse remti, pagerinti ir paskatinti moterų įsitraukimą į gyvybės, aplinkotyros, fizikos ir inžinerijos mokslus. L’Oréal Baltic stipendijų programa „Mokslo moterims” įgyvendinama bendradarbiaujant su Latvijos nacionaline UNESCO komisija, Latvijos mokslų akademija, Estijos nacionaline UNESCO komisija, Estijos mokslų akademija, Lietuvos nacionaline UNESCO komisija ir Lietuvos mokslų akademija.

Ceremonijos metu buvo pristatyta ir nauja kilnojama paroda „Mokslo moterims”. Parodoje jos kūrėjai supažindina su penkiomis žymiomis Baltijos mokslininkėmis, išskirdami jų nuopelnus, kūrybingumą ir protą. Šiuo metu paroda eksponuojama Latvijos mokslų akademijos patalpose.

Išsami infomacija apie programą pateikiama čia.

2017 05 26 Kategorija: UNESCO, Visos naujienos