Vasario 13-oji – Pasaulinė radijo diena

Šiais metais jau šeštąjį kartą minėsime Pasaulinę radijo dieną. 2017-aisiais UNESCO siūloma tema yra „Radijas – tai Tu!“, siekiant paskatinti visuomenę aktyviau dalyvauti radijo politikos formavime, sukuriant mechanizmus, leidžiančius žmonėms aktyviai įsitraukti į šią veiklą visuose lygmenyse: organizuoti klausytojų forumus, užtikrinti sklandžias klausytojų skundų nagrinėjimo procedūras ir pan.

Socialiniai tinklai ir visuomenės susiskaidymas gali mus uždaryti „bendraminčių burbuluose”, tuo tarpu radijas yra unikalus, nes suteikia galimybę telkti atskiras bendruomenes ir skatina pozityvų dialogą. Įsiklausydamas į savo auditoriją bei atsiliepdamas į jos poreikius, radijas pristato požiūrių įvairovę, išryškina balsus tų, kurie yra pajėgūs susidoroti su visuomenei kilusiais iššūkiais.

Kaip žinia, radijas yra žiniasklaidos priemonė, skirta plačiausiai auditorijai pasaulyje, ypač lengvai pasiekianti atokiausias ir labiausiai pažeidžiamas bendruomenes: neraštingus, turinčius negalią, vargingai gyvenančius žmones, suteikdama jiems progą dalyvauti viešoje diskusijoje. Be to, radijas vaidina ypatingą vaidmenį ekstremaliose situacijose.

Radijas yra nebrangus, tačiau tuo pat metu visuotinai pripažintas galingas komunikacinis įrankis, todėl plačiai naudojamas kaip vienas iš veiksmingiausių propagandos kanalų, ypač vykdant informacinio karo kampanijas.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas kartu su Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentu Pasaulinę radijo dieną minės š. m. vasario 14 d. 17.30 val. surengiant dviejų dalių paskaitą-diskusiją: „Propaganda ir priešiškos informacinės operacijos Lietuvoje“ ir „Istorija  – informacinio karo įrankis. Galimos falsifikacijos pasekmės valstybingumui“.

Renginys vyks Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato galerijoje, Šv. Jono g. 11, Vilniuje. Jo metu Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento analitikė Auksė Ūsienė pristatys naujos kartos karinius iššūkius, priešiškų informacinių operacijų taikinius ir tikslus Lietuvoje, analizuos propagandos kanalų, priemonių, tipų ir technikų pavyzdžius, pristatys informacinio karo ir propagandos keliamas grėsmes valstybei. Taip pat renginyje bus kalbama apie kai kurias Lietuvos valstybingumo praradimų 1795 ir 1940 m. priežastis, svarstoma, kodėl istorija tampa informacinio karo ginklu ir geopolitinių tikslų įrankiu bei aptariama istorijos, kritinio mąstymo ir pilietiškumo reikšmė valstybės gynyboje.

Maloniai kviečiame!

2017 02 09 Kategorija: Informacija ir komunikacija, Visos naujienos