Italų dailininko Franco Azzinari paroda „Afrikos vėjai“, skirta Tarptautinei Afrikos dienai

„Galų gale žemė išsiskleis ir dulkės iškeliaus su vėju, o žmonės pradings be pėdsakų, bet meno kūriniai gyvens amžinai.“ Ernestas Hemingvėjus

Nuo šiuo metų gegužės 25 d. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje vyks italų dailininko Franco Azzinari tapybos paroda „Afrikos vėjai“, skirta Tarptautinei Afrikos dienai. Parodoje eksponuojami 25 darbai, nutapyti impresionistiniu stiliumi, kuriuos dailininkas sukūrė Kenijoje. Įvairių spalvų žolės, svyrančios nuo karštų Afrikos vėjų Kilimandžaro papėdėje, – svarbiausias šios ekspozicijos meninis simbolis. Šiuolaikinio italų dailininko Franco Azzinari paroda Vilniuje yra pirmoji Baltijos valstybėse.

F. Azzinari kviečia parodos lankytojus pajusti Afrikos gamtą, vėjus, susipažinti su tolimos, egzotinės kultūros gyventojais, jų aplinka. Dailininkas domisi Ernesto Hemingvėjaus kūryba, lanko ir kuria tose šalyse bei kraštuose, kurie susiję su šio rašytojo biografija (Lotynų Amerika, Azija, Europa ir Afrika). Taip 2015 m. bekeliaudamas autorius apsilankė ir Kenijoje.  Mėnesį praleidęs Malindžio miestelyje, autorius taip jį prisimena: „Europiečio akimis Kenija – egzotinė šalis, kaip ir visa centrinė Afrika, pilna kontrastų. Viena vertus, čia vyrauja ryški ir nepaliesta gamta, santykių paprastumas bei natūralumas tarp vietinių gyventojų, kuriems nebūdingos vakarų žmogaus ambicijos. Kita vertus, mūsų požiūriu, egzistuoja neįtikėtinas skurdas, primityvi buitis ir išsilavinimo stoka. Be to, aš, kaip ir kiekvienas europietis, mėgavausi nesuvaržytu gyvenimu, ramybe ir, svarbiausia, gyventojų nuoširdumu, nes jie buvo linkę išpildyti bet kokį prašymą. Tapydamas Kenijos žmones ir gamtą, aš supratau, kodėl ši šalis taip domino E. Hemingvėjų. Nepaisant gyventojų skurdo (kai kurie žmonės vis dar gyvena gentyse), visas šis kraštas yra žavus ir patrauklus“.

Lietuva autoriui –  tikra kultūrų kryžkelė. Italų dailininkas svajoja kada nors savo kūriniuose įamžinti ir unikalią Neringos gamtą, su kuria jis susipažinęs tik iš nuotraukų. Pasak F. Azzinari, šis Lietuvos gamtos kampelis primena Afrikos platybes, kartais – visiškai neregėtas žemes.

Paroda dedikuojama Tarptautinei Afrikos dienai. Ja siekiama skatinti kultūrų dialogą ir atkreipti dėmesį į šio kontinento problemas. Dailininkas prisipažįsta jaučiantis atsakomybę pirmą kartą Lietuvoje pristatyti savo kūrybą apie Afriką. F. Azzinari teigia, kad italams (ypač gyvenantiems pietų Italijoje, iš kur jis pats yra kilęs) geografinis artumas su Afrika nėra naujas – tai jų kasdienybės dalis, tačiau rytų europiečiams ši tema tebėra „terra incognita“. Paroda truks iki birželio 20 d. Kviečiame apsilankyti!

Parodos kuratorė ir plakato autorė: Ana Andrianova

Rengėjai: Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Vilniaus dailės akademijos UNESCO kultūros vadybos ir kultūros politikos katedra

2016 05 12 Kategorija: Galerija, Minimos datos