Paroda, skirta jubiliejinei Lietuvos dainų šventei „Čia mano namai“

aut. Martynas Vidzbelis, 2014

Lietuvos liaudies kultūros centras ir Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija maloniai kviečia Jus į parodą, skirtą jubiliejinei Lietuvos dainų šventei „Čia – mano namai“.

Parodos atidarymas vyks š. m. balandžio 22 d. (trečiadienį) 17.30 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono g. 11, Vilnius). Renginyje dalyvaus Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos generalinė sekretorė Marija Drėmaitė, Lietuvos liaudies kultūros centro ir Dainų šventės direktorius Saulius Liausa, Lietuvos centrinio valstybės archyvo direktorius Dalius Žižys, šventės fotografai – Martynas Vidzbelis ir Artūras Moisiejenko.

„Aš – iš čia“, „Čia – mano pasaulio vidurys“, „Čia – mano namai“ – šias frazes kiekvieną žmogų bent mintyse kartoti kvietė 2014-ųjų Lietuvos Dainų šventė. Ji ragino atsigręžti į savo namus, šeimą, savo tėvynainius – iš praeities ir čia pat esančius, žvelgti į savo dangų ir žemę… Gal ir išsipildė šis kvietimas?

Gyvavimo 90-metį minėjusi Dainų šventė po savo tvariu stogu sukvietė 37 tūkstančius dalyvių, kurie visą savaitę klegėjo, šurmuliavo, repetavo ir rodė vis kitas, bet vienu – savo kultūros klestėjimo – ženklu pažymėtas, programas. Kas ketverius metus rengiama Dainų šventė UNESCO pripažinta žmonijos žodinio ir nematerialaus kultūros paveldo vertybe.

Spalvingose parodos nuotraukose jautriai įkūnyta renginio didybė ir pavienių dalyvių patirti jausmai; visam gyvenimui į atmintį krentantis tūkstantinės minios Vingio parko estradoje drauge atliekamos dainos įspūdis, sąskambiai, be kurių neįsivaizduojami svarbiausi tautos ir kiekvieno iš mūsų gyvenimo įvykiai; banguojančios šokėjų kompozicijos didžiulėje stadiono ar Kalnų parko erdvėje ir žmogiškas džiaugsmas jausti bičiulio ranką; pavakario Vilnių užliejantys pučiamųjų instrumentų orkestrų garsai; pagarba praeičiai, nugulusiai Šventaragio slėnio vietoje, ir senajai iš kartos į kartą perduotai dainai, duonai, drabužiui ir savo žemei; tautos bendrumo dvasia, leidžianti pasijusti artimais, stipriais ir laimingais savo namuose. Mūsų Namuose. Mūsų Tėvynėje.

Įvadinė ekspozicijos dalis skirta Lietuvos centrinio valstybės archyve saugomoms pirmosios 1924 m. Lietuvos dainų šventės, anuomet vadintos Dainų diena ir vykusios Petro Vileišio aikštėje Kaune, archyvinėms nuotraukoms, afišoms, natų ir dainų tekstų rankraščiams ir kt.

Paroda veiks š. m. balandžio 22 d.–gegužės 18 d.

2015 04 21 Kategorija: Galerija, Visos naujienos