Sauliaus Dastiko tapybos paroda „Nėra pabaigos kelionei“

Saulius Dastikas, profesionalus ir brandus tapytojas, daugelį personalinių parodų surengęs užsienyje, Lietuvoje retai kada eksponuoja savo darbus. Sauliaus Dastiko tapybos paroda „Nėra pabaigos kelionei“ – puiki proga susipažinti su pastaraisiais metais dažniausiai Danijoje kuriančiu  Lietuvos dailininku, kartu su autoriumi pasinerti į tam tikrą ekspresionistinę meditaciją ir refleksiją rytų – vakarų tema.

Paveikslų ciklas „Nėra pabaigos kelionei“ sukurtas 2012-2014 m. po kelionių į Indiją. Anot menotyrininkės Ramutės Rachlevičiūtės, virpantį nuo karščio Indijos orą  autorius perteikia eskiziškų, vos nužymėtų  potėpių, tiršto  pastozinio dažo šuorų dėka. Tuomet Sauliaus Dastiko drobėse figūros prie Gango tarsi atgyja ir prabyla.

Jūsų dėmesiui  parodos autoriaus Sauliaus Dastiko mintys, įsikūnijusios paveiksluose, kviečiančiuose susimąstyti ir iš naujo įvertinti nutolusių kultūrų skirtybes.

„Rytuose žmoniją sukūrė vieni Dievai, vakaruose kiti, gal todėl  pasaulyje išsivystė tokios skirtingos kultūros ir papročiai. Kultūroje užkoduota tūkstantmetė žmonijos patirtis. Racionalus protas gali pamatyti , kad dalis patirties mūsų laikais tampa nebeaktualia, praktikuojama iš inercijos arba naudojama žmonių valdymui.  Esame žinių visuomenė, tačiau ar su tomis žiniomis ką nors darome? Kaip tai keičia mūsų gyvenimą?

Vartojimo ir komforto augimas neturi ribų, tai tarsi buksuojantis automobilis – daug veiksmo,  tačiau niekur nenukeliauja.   Ar įmanomas  vakarų kultūroje kokybinis sąmonės perversmas? Ar išnaudosime savo šansą ir neliksime tik vartotojais?

Racionalumas būdingas vakariečiui,  kartais nuveda iki cinizmo. Ar keliaudami po rytų šalis jų kultūrą matome  tik savo vaizduotėje? Ką galvojame matydami su Samsaros tekėjimu susitaikiusius besišypsančius žmones, koks iš tiesų jų vidinio gyvenimo turinys? Ar mes linkę  vietinius matyti juokingai naivius, ar ieškome išminties? Iš kelionių atsivežiau iš naujo atrastą tikėjimą, kitoniškumo priėmimą, begalinį romantizmą.  Tapydamas bandžiau perteikti subjektyviai pergyventus kelionių įspūdžius.“

Sauliaus Dastiko tapybos paroda „Nėra pabaigos kelionei“ vyks Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono g. 11 Vilnius) š.m. liepos 17 d.–rugpjūčio 28 d.

Galerijos darbo laikas: I-IV 8.00–17.00, V 8.00-16.00.

Kviečiame apsilankyti!

2014 07 14 Kategorija: Galerija, Visos naujienos