K. Donelaičio „Metai“ atgis repo stiliumi ir originaliomis iliustracijomis


Šiandien Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje atidaroma Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms bei Tarptautinei knygos ir autorių teisių dienai skirta paroda „E-METAI“. Vilniaus dailės akademijos Grafinio dizaino katedros studentai joje pristatys naujus tipografinius šriftus bei originaliai iliustruotus „Metus“. Dvi savaites veiksiančios parodos metu vyks ir Lietuvos mokyklose vykstančio projekto „Kūrybinės partnerystės“ rengiamos kūrybinės dirbtuvės, kuriose rašytojo tekstas bus interpretuojamas pasitelkiant skirtingus menus.

Mildos Valančiauskienės, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos kultūros programų vadovės, teigimu, paroda ir kūrybinės dirbtuvės leis pažvelgti į kanonu tapusį vieno iškiliausių lietuvių literatūros klasiko kūrinį iš šiuolaikinės perspektyvos, supažindins su jaunų menininkų eksperimentais. K. Donelaičio „Metų“ interpretacijų gausybė įrodo, kad XVIII a. rašytojo kūrinys yra aktualus ir nuolat įkvepia jaunus menininkus naujiems tarpdisciplininiams bandymams savaip jį suvokti ir perskaityti.

„Šiandien raštas – vienas svarbiausių žmonijos bendravimo būdų – nepraranda svarbos, yra toks pat vertingas kaip prieš kelis šimtus metų. Tačiau vis dažniau ir jis, ir pats kūrybos procesas keliasi į virtualią erdvę. Šia paroda norime parodyti, kaip naudojant šiuolaikines technologijas įmanoma aktualizuoti praeities kūrinius, suteikti jiems originalias formas“, – sako Aušra Lisauskienė, parodos kuratorė, Vilniaus dailės akademijos profesorė.

aut. Gintare Baryzaitė

Parodoje bus eksponuojami dar niekur nerodyti nauji Vilniaus dailės akademijos Grafinio dizaino katedros antro ir trečio kursų studentų sukurti K. Donelaičio „Metų“ tipografiniai šriftai bei Iliustracijos. Pasak prof. A. Lisauskienės, parodos kuratorės, visą semestrą brandinti studentų darbai atskleidžia kiekvieno kūrėjo individualų žvilgsnį tiek į šrifto meną, tiek į žinomą kūrinį.

„Stereotipus laužančios, neretai provokatyvios iliustracijos rodo drąsų naujos kartos požiūrį į klasiką, o nauji šriftai leidžia tikėtis, kad jais kada nors bus spausdinama ir K. Donelaičio poema. Jaunų menininkų kūryba plečia ir mūsų, žiūrovų, suvokimą apie tai, kas yra įprasta, teisinga ir priimtina mene“, – sako A. Liskauskienė.

Parodos atidarymas sutapo su autorių teisių gynimo diena, todėl joje, pasak kuratorės, akcentuojama ir kūrybos autorystė. „Lietuvoje priimta manyti, jog kiekvieną dieną naudojami šriftai yra niekieno, tačiau taip manyti – klaidinga. Šriftai yra sukurti konkrečių žmonių, tai jų nuosavybė. Jeigu negalime be kūrėjo leidimo naudoti fotografijos ar tapybos darbų, tai negalime savintis ir šriftų“, – pasakoja parodos kuratorė.

Kad K. Donelaičio poemą galima ne tik skaityti, įrodys specialios projekto „Kūrybinės partnerystės“ vykdomos dirbtuvės moksleiviams ir mokytojams „Metus skaitome kitaip“. Klasikinis tekstas bus deklamuojamas repo stiliumi ir vizualizuojami įvairūs kūrinio siužetiniai fragmentai ar detalės.

„Įvairius menus jungiantis žvilgsnis ir naujų pažinimo formų paieškos yra tai, kuo gyvena ir ką nuolat teigia projektas „Kūrybinės partnerystės“. Tikiu, kad įdomūs, gyvi eksperimentai ir netikėti K. Donelaičio kūrinio interpretavimo būdai bus naudingi mokytojams ir mokiniams. Įgyta patirtimi bus pasinaudota rengiant integruotas pamokas mokyklose ir skatinant glaudų mokinių santykį su grožinės literatūros tekstais“, – teigia Milda Laužikaitė, „Kūrybinių partnerysčių“ vadovė.

Paroda „E-METAI“ vyks dvi savaites – nuo balandžio 23 iki gegužės 6 dienos, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje.

2014 04 23 Kategorija: Galerija, Visos naujienos