UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo apsaugos konvencijai 10 metų (2003–2013)

© M. Vidzbelis, LLKC, 2009

2003 m. UNESCO Generalinėje konferencijoje buvo priimta Nematerialaus kultūros paveldo konvencija. Lietuva ją ratifikavo 2004 metais. Konvencija įsigaliojo 2006 metais, kai prie jos prisijungė pirmosios 30 valstybių. Per dešimtį Konvencijos gyvavimo metų ją ratifikavo 148 valstybės. Šiuo laikotarpiu daug nuveikta informacijos sklaidos srityje, siekiant, kad tarptautinė visuomenė suvoktų nematerialaus kultūros paveldo svarbą, būtų kuriamos nacionalinės išsaugojimo programos bei ši tema įtraukiama į valstybių strateginio planavimo programas.

Konvencija siekiama saugoti ir tausoti nematerialųjį kultūros paveldą, išryškinti jo reikšmę, sukurti sąlygas tarptautiniam bendradarbiavimui ir paramai šioje srityje. Ji daug dėmesio teikia bendruomenėms ir grupėms, kurios puoselėja tradicijas ir perduoda jas iš kartos į kartą. Šios konvencijos valstybės narės įsipareigoja saugoti ne tiek sukuriamus produktus, kiek patį tradicijų gyvavimo procesą ir sudaryti tam reikalingas sąlygas, akcentuojant gyvąjį paveldą ir patirtį.

Net trys Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybės įtrauktos į Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą: 2008 m. Kryždirbystė ir kryžių simbolika Lietuvoje ir  Dainų ir šokių švenčių tradicija Baltijos valstybėse, 2010 m. Sutartinės – lietuvių polifoninės dainos.

Konvencija kviečia imtis nematerialaus kultūros paveldo apsaugos priemonių ir nacionaliniu, ir tarptautiniu lygiu. Valstybės skatinamos sudaryti bei atnaujinti nematerialaus kultūros paveldo vertybių registrus, įtraukiant į šį procesą bendruomenes, grupes ir nevyriausybines organizacijas. Tarptautiniu lygiu visos Konvenciją ratifikavusios valstybės kas dvejus metus susirenka Generalinėje asamblėjoje, išrenka 24 narių Tarpvyriausybinį komitetą, kuris siekia įgyvendinti Konvencijos tikslus, svarsto valstybių paraiškas dėl tradicijų įtraukimo į nematerialaus kultūros paveldo sąrašus, skiria paramą besivystančių šalių nematerialaus kultūros paveldo vertybėms išsaugoti, sprendžia kitus aktualius klausimus.

UNESCO kviečia visas organizacijas, šiais metais įgyvendinančias reikšmingas nematerialaus kultūros paveldo programas, skelbti informaciją UNESCO (http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00483) bei kreiptis į Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatą dėl patronažo suteikimo Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo programoms ir projektams, vyksiantiems 2013 m., kurie galėtų būti skirti Nematerialaus kultūros paveldo apsaugos konvencijos 10-mečiui paminėti.

Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija savo interneto svetainėje www.unesco.lt taip pat ketina skelbti nematerialaus kultūros paveldo renginius, todėl prašytume Jūsų laisva forma anonsuoti juos ir teikti susijusią informaciją.

Papildomos informacijos prašome kreiptis į Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatą (kultūros programų vadovę Mildą Valančiauskienę, tel. (8 5) 210 7340, el. p. milda@unesco.lt, www.unesco.lt).

2013 02 21 Kategorija: Nematerialus kultūros paveldas, Visos naujienos