Naujienos

Ali Akkaya (Turkija) fotografijų paroda „Omano tradicijų žavesys“

Fotografijų parodos „Omano tradicijų žavesys“ autorius Ali Akkaya, pakerėtas Omano kultūros ir žmonių svetingumo, savo darbuose dalinasi įspūdžiais iš tradicinių kupranugarių ir arklių varžybų bei šimtmečių tradicijas puoselėjančių gyvulių prekyviečių Omane. Kupranugarių ir arklių varžybų tradicija šiuo metu pateikta UNESCO svarstymui dėl galimo įtraukimo į Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

Omanas – nepaprastai graži, įdomi ir šiuolaikiška šalis, kurioje vis dar vertinamos ir puoselėjamos ilgametės tradicijos. Didžiuodamiesi savo kultūra, omaniečiai noriai pasakoja apie savo kasdieninį gyvenimą, šventes ir papročius. Miesteliuose ir kaimuose žmonės kviečia užsukti į svečius, vaišina tradicine Omano kava (kahwa), šviežiomis datulėmis bei neįprastai tąsia, limpančia omanietiška chalva (halwa). Svetingumas ir vaišingumas, neatsiejama Omano kultūros dalis, pranoksta visus lūkesčius.

Omaniečių atvirumo ir geranoriškumo dėka, autorius turėjo galimybę dalyvauti tradiciniuose Aukojimo šventės (Eid al-Adha) renginiuose. Šioje parodoje užfiksuotos akimirkos iš tradicinių kupranugarių ir arklių varžybų bei šimtmečių tradicijas puoselėjančių gyvulių prekyviečių, kurios tampa sausakimšos Aukojimo šventės laikotarpiu. Didžiuliame šurmulyje fotografas galėjo netrukdomas stebėti renginių dalyvius. Tūkstančiai vyrų tradiciniais sniego baltumo rūbais ir siuvinėtomis kepurėlėmis (kašmyro „tiurbanais“) suplūsta į varžybas ir prekyvietes, pasipuošę „khanjar“ (tradiciniais lenktais peiliais) ir ilgomis lazdelėmis raižytomis rankenomis, – privalomais omaniečio aprangos elementais šventiniuose renginiuose. Matant tokį omaniečių pasididžiavimą savo kultūra, norisi tikėti, kad šios tradicijos gyvuos dar daugelį šimtmečių.

Ali Akkaya, fotografas iš Turkijos (Stambulo), 2015 m. įgijęs kompiuterių inžinieriaus daktaro laipsnį, leidosi į 21 mėnesį trukusią kelionę po Aziją, siekdamas pažinti ir suvokti kitas kultūras. Keliaudamas ilgą laiką, turėjo galimybę iš arti stebėti ir patirti, kaip žmonės gyvena tolimuose kraštuose. Ši fotografijų paroda gimė iš didžiulio noro dalintis užfiksuotomis tolimų gyvenimų akimirkomis.

Paroda veiks nuo gegužės 17 d. iki birželio 14 d.

2018 05 14 Kategorija: Galerija, Nematerialus kultūros paveldas, Kultūros raiškos įvairovė, Visos naujienos