Naujienos

Kadišas Lietuvos medinėms sinagogoms/ medinio žydų kultūros paveldo dabartis

Kurklių_sinagoga

Š.m. rugsėjo 21 d. (pirmąją žydų naujųjų metų dieną) 17.30 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje (Šv. Jono 11, Vilnius) bus atidaroma fotografijų paroda „Kadišas Lietuvos medinėms sinagogoms“. Renginyje dalyvaus: šios parodos rengėjo, Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondo, vadovas Daumantas Levas Todesas ir architektas Aurimas Širvys, kuris pristatys medinio žydų kultūros paveldo dabarties aktualijas.

Žydų tradicijoje sinagoga – ne tik maldos namai, bet ir Švento Rašto studijų ir bendruomenės susirinkimo vieta, kasdienio gyvenimo epicentras.  Sinagogose buvo bendraujama, dalijamasi naujienomis, džiaugsmais ir rūpesčiais.  Lietuvoje medines sinagogas statėsi ir jas puošė dažniausiai ne itin turtingos bendruomenės. Palankiau susiklosčius  finansinėms galimybėms bendruomenės mieliau statydindavosi mūrines, patvaresnes, gamtos ir laiko išdaigoms atsparesnes sinagogas. Lietuvos-Lenkijos Respublikoje medinės sinagogos pradėtos statyti XVI amžiuje. Medis buvo ne tik pigesnė ir parankesnė medžiaga – anuomet žydų bendruomenės sinagogų statybai dažniau rinkdavosi medį dar ir todėl, kad tuometinė valdžia nenoriai išduodavo leidimus mūrinėms sinagogoms statyti. Deja, medis – trapi ir neilgaamžė medžiaga. Ilgą laiką manyta, kad medinių sinagogų po 2-ojo Pasaulinio karo apskritai neišliko, tačiau dabar žinome, kad jų išliko ir dauguma jų – Lietuvoje (∽16). Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondas fotografuoti medines sinagogas ir rinkti apie jas medžiagą pradėjo dar 2007 m. Nuo tada nugriuvo dvi medinės sinagogos – Plungėje ir Sedoje.

Paroda simboliškai pavadinta „Kadišas medinėms Lietuvos sinagogoms“. Kadišas – tai  malda už mirusiuosius. Visos šios sinagogos mirusios – jose jau niekada niekas nesimels, tačiau norėtųsi, kad jos išliktų bent jau kaip unikalaus Lietuvos žydų paveldo vertybė. Neužsimerkti, bet saugoti šią Lietuvos, o tuo pačiu ir visos Rytų Europos žydų kultūros atminties dalį kviečia ši paroda, lyg giedodama kadišą – atminimo maldą (hebr. kadish – Dievo šventumo teigimas)  Lietuvos medinėms sinagogoms.

Paroda „Kadišas medinėms Lietuvos sinagogoms“ 2012-2017 m. pristatyta Lietuvoje, Lenkijoje, Izraelyje, Švedijoje, Rusijoje.

2017 09 20 Kategorija: Galerija, Pasaulio paveldas, Kultūros raiškos įvairovė, Visos naujienos